Qui no s´ha fet alguna vegada aquesta pregunta davant un repte de molts km´s, ja sigui per una marxa tipus Quebrantahuesos, una sortida amb els amics o una cursa de mtb.

He tingut la sort de treballar amb especialistes del ciclisme d´alt nivell i poder fer estratègies de cursa treballant també la part psicològica i l'alimentació per que els km´s siguin "lu mes leve posible" i arribem el mes sencers a meta o a casa nostra.

Anem pas a pas, quanta més informació tinguem del repte en qüestió més fàcil serà que ens podem preparar millor, desnivell, temperatura, pujades, km´s de plà, on són els avituallaments....

En el meu cas, agafavem l´altimetria de la prova i la dividiem amb seccións així el repte era arribar al següent punt i allà començar de nou, per exemple la QH son 205km i hem de ser concients de l´envergadura de la prova, pero si la dividim per ports surten trams de 50 km i això psicològicament ens tranquil.litzarà, ja que no veiem la meta tan lluny.

Un cop dividits els trams apuntarem l´estratègia nutricional sobre el paper, begudes amb hidrats, barretes solides, pa de llet amb alguna cosa de gust salat, tipus fuet, per cambiar una mica del dolç.

Sempre menjarem de més sòlid a més líquid ja que amb la calor, el pas dels km´s i el cansament, el nostre sisitema digestiu també es cansa..... i llavors ve allò de "no m´entra res!"

Ens hem d´anticipar. Quan tenim set o gana ja anem tard!

La primera hora segurament estem centrats en la velocitat de la sortida, en anar pendents de la roda dels companys i no ens recordarem de veure ni menjar, per això es tan important haver fet uns dies abans una bona carrega d´hidrats (pasta, arròs, quinoa, patata,...).

També part imprescindible es sortir esmorzat.........Farem un simil, que li pasa al nostre cotxe si no li posem combustible? dons que no arrencarà. Esta clar no?, les setmanes previes seria bó, anar entrenan l´esmorzar a hores intempestives i millor menjar el que estem acostumats, RES d´experimentar aquell dia!

A les proves llargues es molt important la temperatura que farà ja que depén d´això, ens podem alimentar d´una manera o de uns altre si fa molta calor, la cafeina i els gels no són gaire aconsellables, tret de que ens ho prenem als ultims 10-15 kms a "modo salvavidas" per arribar, recordem que els gels tenen un efecte inmediat, pero tal com et dona el "subidón" et donarà un "baixón" igual de ràpid, la teoria es que quan et prens el primer gel hauries de pendre gels cada 20min per que no et doni aquest baixón.....i això es inviable almenys que no volguem tenir un mes de cagalera post QH

Molt important el tema hidratació i més si fa calor extrema i patim de rampes, això pot ser una cocktail explosiu que al Marie Blanque o al Portalet ens pot pasar factura, en aquest cas haurem de tirar de sals en pastilla, electrolits...sempre i quan ho haguem provat abans....els experiments "en cursa" no es gaire bona idea!

Us deixo uns exemples de la meva "llibreta de cursa" on preniem apunts. 

Si teniu dubtes podeu deixar preguntes en els comentaris i mirarem de resoldre els vostres dubtes!